Het Ooijbos

Meer bomen planten voor een betere wereld 

Mensen, dieren en planten zijn bewust en onbewust met elkaar verbonden. Dit inspireert ons om te starten met de ontwikkeling van een twee hectare groot bos midden in de Ooijpolder: het Ooijbos. Omdat meer bomen een thuis bieden aan vogels, insecten en kleine zoogdieren. Omdat bomen van alle soorten planten verreweg de meeste CO2 opvangen. En omdat het aanplanten en beleven van een bos mensen kan verbinden. Wij, Christel, Fred, Jeroen, Misha en Pepijn, werken samen met Stichting Meer Bomen Planten (ANBI status). Doe je met ons mee? 

Actie

Crises stapelen zich op. Van klimaat- tot energiecrisis, van biodiversiteitsverlies tot uitputting van onze grondstoffen. We vragen teveel van de aarde en willen er iets aan doen. Het planten van een bos is het begin van een positieve verandering, waarbij we de mogelijkheid bieden om mensen met elkaar en met een mooie natuurlijke plek te verbinden. Samen met Staatsbosbeheer vonden we een prachtige locatie voor ons doel: binnen twee jaar een stuk nieuw bos in de regio Nijmegen. 

Het Ooijbos

Het Ooijbos is een gemengd klimaatbos aan de rand van de Ooijpolder. Een multifunctioneel bos van twee hectare groot dat zich ontwikkelt tot een voldragen bos en ten minste 200 jaar blijft bestaan. Het bos past bij de ecologie van de omgeving en bij de natte kleigrond van de polder. Snelle en langzame groeiers wisselen elkaar af. Er worden meerdere soorten in menging aangeplant om een gevarieerd bos te creëren dat minder kwetsbaar is voor ziekten, plagen en klimaatverandering. 

Ontmoetingsplek

Het bos nodigt uit om de natuur te ervaren, rond te dwalen en je eigen plek te vinden. Stil te zitten en weer verder te gaan. De ‘filosofenlaan’ van kersenbloesem vormt de inspirerende entree tot het bos. Op de rand van het bos en de polder, met een mooi uitzicht op de stuwwal, is een open plek waar je in stilte kunt genieten van het landschap en de weidsheid. 

Ontwerp en beheer

Het bos wordt ingericht in samenwerking met landschapsarchitect Janneke van Bergen. Janneke adviseert ons over het beheer, ziet mooie lijnen in het landschap en maakt van onze ambities één verhaal. Boswachter Twan Teunissen is namens Staatsbosbeheer betrokken bij het Ooijbos. Afspraken over het beheer leggen we vast in een overeenkomst met Buitenfonds, de partner van Staatsbosbeheer.

6.000 bomen

Aanleg van nieuw bos is een zeer effectieve klimaatmaatregel, omdat bossen een relatief hoge jaarlijkse CO2-vastlegging hebben ten opzichte van ander landgebruik. Voor de ontwikkeling van een gezond Ooijbos, planten we ongeveer 6.000 bomen. Het aanleggen van een nieuw bos kost behoorlijk wat geld. Voor aanplanting, wildbescherming van jonge bomen, jeugdverzorging en het bijplanten, rekent Staatsbosbeheer in totaal 35.000,- euro.
 

Doe je mee? Voor 6 euro koop je al 1 boom in het Ooijbos!

 

 

  

Top

Christel KroeZen | info@christel-web.nl BTW: NL001578036B04